superior

Fires i CongressosFormació

El Barcelona Tourism Summit creix i compleix expectatives mentre El Corte Inglés revoluciona el sector

Coincidint amb el saló de turisme B-Travel, es va celebrar a Barcelona la tercera edició del Barcelona Tourism Summit, una jornada que reuneix a professionals i a estudiants del sector amb l’objectiu de reflexionar sobre el futur del turisme i esperonar als estudiants a buscar noves vies d’entendre’l.

L’edició va tenir dues parts clarament diferenciades: matí i tarda. Al matí, després de breus parlaments institucionals, l’atenció es va centrar en Mark Robinson, responsable de Comunicació de Ferrari Land. Més que parlar del nou espai d’oci, Robinson va presentar el que és PortAventura World. De fet era una presentació en anglès, més adient per a un públic foraster que no pas local i bon coneixedor del parc. El més atractiu sobre Ferrari Land van ser els vídeos que va incloure en la presentació. Com a més destacat, va dir que enguany, la Setmana Santa ha estat la que més visitants ha registrat el complex de Port Aventura des del seus inicis, cosa que s’atribueix, lògicament a l’efecte Ferrari Land.

Dues taules rodones, una sobre els 25 anys dels Jocs Olímpics de 1992 i la repercussió en el turisme i un altre sobre el turisme avui, van ser els complements matiners de la jornada. Però qui va revolucionar el matí va ser Javier Fernández Andrino, director de Màrqueting Internacional i d’Estratègia del segment de luxe de El Corte Inglés.

“En un futur immediat, el mercat xinès serà tan gran com tots els altres mercats junts”
En la seva intervenció, Javier Fernández va insistir en el tema que fa ja uns anys que desenvolupa: el futur del turisme només pot estar en les compres, afirmació corroborada pel darrer estudi de tendències de futur elaborat per les agències associades a l’operador de viatges de luxe Virtuoso, segons el qual, en els propers deu anys, les dues principals motivacions de viatge per aquest segment de demanda seran “el shopping i els esports”. Amb molt bona documentació i estadístiques va deixar veure que no cal fer campanyes específiques de promoció, perquè els turistes aniran als llocs que siguin efervescents. El futur està en les xifres de despesa per turista i no en la quantitat de turistes que van a una destinació. I la principal motivació és la de comprar. Això significa que el futur immediat de tota destinació és el mercat asiàtic: “el turista xinès ja fa una despesa que és el doble de la que fa el turista nord-americà, que és el segon en aquest rànquing. I s’espera que en pocs anys és quadrupliqui aquesta diferència.”

El futur està en el mercat asiàtic, sobre tot per part de Xina, però també per altres països en els que el món occidental no hi pensa gaire, com és el cas d’Indonèsia la qual, sempre segons els estudis al•ludits pel conferenciant, passarà a ser la cinquena economia mundial durant els propers deu anys. Tant és així que Fernández creu que qui pensi que les compres no generen riquesa a les destinacions està molt equivocat, ja que és el que genera més llocs de treball.

La tarda de les startups
A la tarda les startsups van ser protagonistes. Juan Vicén, de Hyperloop, és un estudiant de la Universitat de València que va presentar una modalitat de transport basada en un tub d’acer dins del qual hi hauria un tren apta per a viatgers i per mercaderies que es desplaçaria amb aire comprimit, a altes velocitats gràcies a unes bateries al inici del tub i sense cap tipus de fregaments, per la qual cosa l’energia necessària seria molt poca i a més permetria llargs recorreguts en un temps molt reduït. Per exemple, Barcelona-Valencia en 25 minuts. O transportar mercaderies del sud d’Espanya al nord d’Europa en 5 -6 hores en lloc dels grans recorreguts que fan els camions en l’actualitat. El seu equip de la Universitat de València va guanyar un concurs convocat als Estats Units per Elon Musk, el creador de cotxes elèctrics, SpaceX, Tesla o Solar City, que està buscant aquest tipus de transport del futur.

Però la gran inversió i la necessitat de fer aquest tub transfronterer de centenars de kilòmetres, fa que l’invent no tingui una sortida de forma immediata més enllà de la possibilitat de crear un tub experimental de pocs kilòmetres, de moment.

Jorge Rodergas va presentar Wanup, una iniciativa que pretén crear una fidelització dels clients d’hotels molt millor que els clubs de fidelització que existeixen en l’actualitat i sobre tot, amb molts més hotels dels que una cadena pugui tenir. La iniciativa, que va partir de Hoteles Catalonia, que va aportar el capital inicial per desenvolupar aquesta idea, compta ja amb més de 400 hotels des que van començar la captació a l’octubre de 2016.

Les principals diferències amb els clubs de fidelització ja existents que va destacar Rodergas són la flexibilitat “una persona que estigui a Londres potser necessita un passi de metro, però no un accés a una piscina, cosa que sí pot voler un client d’un hotel vacacional”; la immediatesa dels beneficis “no cal esperar a fer 50 estades per tenir un benefici”; el tractament personalitzat i la relació qualitat/preu.

Rui Fernandes, de Busup, plataforma que va néixer a partir d’Avant Grup, va explicar la seva idea de la mobilitat basada en autobusos que han de posar al servei dels ciutadans totes les empreses. En la seva presentació va fer veure que el transport públic és radial, cap al centre de les ciutats, cosa que estava bé fa cent o cinquanta anys, però avui en dia les grans empreses, fàbriques i vivendes assequibles estan a la perifèria o n no hi ha bons transports públics.“Si el Barça es gasta tants diners en la seguretat, per què no se’ls pot gastar en posar una gran flota d’autocars perquè la gent vagi al camp en ells i no en cotxes?” “El futur no és el cotxe elèctric, perquè omplirem les ciutats de cotxes elèctrics, el futur és el transport compartit”.

Carlos Montesinos, d’Air Hopping és un estudiant que un dia va pensar perquè no és podien fer 3 o 4 vols a diferents ciutats a preus reduïts, en lloc d’haver de buscar un per un cada vol. Desenvolupant aquesta idea ha aconseguit una plataforma que et calcula el preu més barat entre 4 ciutats europees. De manera que un pot estar dos dies a cada ciutat per un preu total de 4 viatges aeris d’uns 100-150 euros.

També és va presentar Waynabox, potser la més coneguda de totes, la startup que et proporciona viatges sorpresa de cap de setmana a ciutats europees per 150 euros, avió + hotel, amb la novetat de no conèixer el destí fins a 48 hores abans. La plataforma va anunciar la propera posada en marxa de viatges més llargs.

En definitiva, una jornada profitosa pels alumnes i una idea que sembla ja consolidada en tres edicions, ja que els seus organitzadors, BCN Moments, compten amb el recolzament de l’Obra Social La Caixa o el CETT, la prestigiosa Escola de Turisme adscrita a la Universitat de Barcelona i diverses empreses.

Articles relacionats

Back to top button